
Diyabetli Ayak Bakimi
Diyabette ayak bakımının nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi alın.
DİYABETLİ AYAK BAKIMI
Ülkemizde diyabetli birey sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Üstelik IDF Diyabet Atlası’nın 2015 tahminlerine göre 11 yetişkin bireyden 1’i diyabetli (bu oran 2040 yılında 10 yetişkinden 1’inin diyabetli olması olarak tahmin ediliyor), 2 yetişkin diyabetli bireyden 1’ine henüz teşhis konulmamış (yani diyabetli olduğunu bilmiyor) ve dünyada her 6 saniye de bir kişi diyabetten dolayı hayatını kaybediyor. Tüm bu oranlarla birlikte diyabete bağlı ayak sorunları da bakımın ihmali ile kaçınılmaz olabiliyor. Dolayısıyla diyabete bağlı ayak sorunlarının önlenmesinde ayak bakımı büyük önem taşıyor.
Diyabete bağlı ayak yapısında çeşitli cilt, dolaşım, sinir ve eklem problemleri gelişebiliyor. Üstelik bunlardan en çok bilineni yine diyabete bağlı gelişen nöropati durumudur. Nöropati, ayak üzerinde his kaybının bölgesel ya da ilerleyen aşamada ayağın tümünde gözlenebilen klinik bir bulgudur. His kaybının oluşması, ayak üzerinde yaralanmalara, hatta diyabetik ayak tablosu riskini de beraberinde getirebilmektedir. Bu noktada günlük ayak bakımı ve kontrolü olası ayak sorunlarının önlenmesinde çok etkilidir. Aynı şekilde immün (bağışıklık) sistemdeki zayıflık vücudun mantar gibi uzun süreli tedavileri olan hastalıklarının gelişme ihtimalini de arttırmaktadır.
DİYABETTE AYAK BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Ayak bakımında tırnak müdahaleleri önemlidir. Tırnakların kesimi olası batık problemlerinin yaşanmaması açısından düz kesilmelidir. El tırnaklarına göre daha geç uzama gösteren ayak tırnaklarının bu kesim aralığı 2 hafta olmalıdır. Diyabete bağlı cilt üzerinde kuruma, döküntüleşme ve nasırlaşmalar gözlenebiliyor. Dolayısıyla cilt dokusunu sağlıklı ve besli tutmak için nemlendirici kremlerle günlük bakım uygulanmalıdır.
Ayakların her yıkama sonrası parmak araları da dahil kurulanması olası mantar durumlarının oluşum riskini ortadan kaldırmaktadır. His kayıplarına karşı ayak yapısı, ayağın alt tabanı dahil günlük olarak kesik, sıyrık, kanama, kızarıklık ya da şişlik gibi bulgulara yönelik gözle kontrol edilmelidir. Gözlenen her bulguda mutlaka bir podolog muayenesinde bulunulmalı, ev koşullarında tam olarak sağlanamıyor olsa bile düzenli ayak bakımı randevularına gidilmelidir. Sinsi seyreden bir hastalık olan diyabette erken dönemde fark edilen her bulgu bireyi hem maddi hem de manevi anlamda memnun tutabilecek ilk girişimdir.